Montenegró Görögországgal találkozik a döntőben

2021. 01. 09. (szombat) 21.18

A magyar válogatott legyőzte a horvátokat, és az 5. helyért játszhat a szerbekkel.

Francia-szerb meccsel folytatódott a férfi vízilabda Világliga európai selejtezője a Debreceni Sportuszodában. Az 5-8. helyért lejátszott találkozó elején egy kicsit belealudtak a jóval esélyesebb Filipovicék, 2-0, majd 3-1 is volt a franciáknak, sőt félidőben 4-4-et mutatott az eredményjelző. A harmadik negyed elején újra hátrányba került az olimpiai bajnoki címvédő, de innentől kezdve felpörgették a játékukat, a gallok pedig egy kicsit el is fáradtak, és a végén megérdemelten örülhettek a szerbek 10-6-os sikerüknek.

A programban a két elődöntő következett, előbb a horvátokat ötméteresekkel verő Montenegró csapott össze a mieinket kétvállra fektető Olaszországgal. Szinte egymásnak esett a két gárda, és már az első negyedben hét gólt láthattunk, 4-3 a délszlávoknak. Montenegró a második nyolc percben tovább tudta növelni előnyét, és erőtől duzzadó játékkal vezetett 8-4-re. Az olaszokra rá sem lehetett ismerni, nem tudták megismételni a magyarok elleni negyeddöntőben bemutatott játékukat, csak futottak az eredmény után. Montenegró megérdemelten nyert 14-10-re.

A másik elődöntőben a vb ezüstérmes spanyolok a görögökkel találkoztak. Elszánt tekinteteket láthattunk mindkét oldalon, és egy jó meccset! Az első negyed végén a spanyolok álltak jobban (3-2), az egygólos fór a nagyszünetre is megmaradt (5-4). Fordulás után nagyot változott a játék képe, az extázisban pólózó helléneknek minden bement, a spanyolok pedig egy kisebb hullámvölgybe kerültek. Az utolsó nyolc perc 8-6-os görög vezetésről kezdődött. A hispánok mindent egy lapra feltéve támadtak és másfél perccel a vége előtt döntetlenre hozták a meccset (11-11). De ezzel még nem volt vége!

Az utolsó görög támadásnál, hat másodperccel a vége előtt Stylianos Argyropoylos vette be Daniel Lopez kapuját, melyre már nem érkezett válasz. Görögország 12-11-re nyert és Montenegróval találkozik a holnapi döntőben, míg a harmadik helyért spanyol-olasz találkozót rendeznek.

A nap záró összecsapásán a magyar csapat Horvátországgal mérkőzött meg. Fatovic szerzett vezetést déli szomszédainknak, de Kovács Gergő és Vigvári Vendel góljaival hamar fordítottak a mieink. Sedlmayer Tamás kettőre növelte a magyar előnyt (3-1), melyre azonnal reagált a horvát kapitány egy időkéréssel. Buslje hozta közelebb a vendégeket, de a negyedben már nem született több gól.

A második nyolc perc elején Jokovic egalizált, sőt Dobud már a horvátokat juttatta vezetéshez (3-4). Az ellentámadásból Manhercz Krisztián talált be, de Jokovic újra bevette Vogel Soma kapuját. Bukic ötméteresből volt eredményes, míg Sedlmayer távolról (5-6). Vigvári megszerezte második majd nem sokkal később a harmadik gólját is (7-6). Bukic nem hagyta ki a ziccert, és Buslje sem hibázott, félidőben a horvátok lehettek boldogabbak (7-8).

A harmadik negyedet Erdélyi Balázs gólja nyitotta, majd Fatovic találata zárta (8-9). A záró felvonásban Kovács gólja ismét egyenlítést ért, de nem sokáig, mert Buric is feliratkozott a gólszerzők közé (9-10). Nehéz időszak elé néztünk a meccsen Benic szemfüles lövése után, Hosnyánszky azonban életben tartotta a magyar reményeket (10-11). Sőt Nagy Ádám bombája már az egált jelentette. Fél perccel a vége előtt már a vezetés megszerzéséért támadhattak pólósaink, Manhercz elemi erővel zúdította a labdát a hosszúba, ismét nálunk az előny. A horvátok még egy lövéssel próbálkoztak, de a blokkról lejövő labda Angyal Dánielhez került, aki az üres horvát kapuba továbbította. A vége 13-11-es magyar győzelem!

 Cikk nyomtatása