Görög arany, montenegrói ezüst, olasz bronz

2021. 01. 10. (vasárnap) 20.59

A magyar válogatott hatodik helyen végzett a tornán.

A férfi vízilabda Világliga európai selejtezőjének zárónapján a harmadik helyért lejátszott találkozón megismétlődött a legutóbbi, 2019-es világbajnoki döntő. Akkor az olaszok 10-5-re nyertek a spanyolok ellen, és most is kiválóan kezdtek a Debreceni Sportuszodában, hiszen másfél perc elteltével már kétgólos előnyben voltak, ám a negyed végén mégis 2-2 állt az eredményjelzőn. A második nyolc percben lenullázták a világbajnokot, 2-4 a hispánoknak.

Az átmeneti hullámvölgyből hamar kijöttek az olaszok és sikerült egyenlíteniük. 4-4 majd 5-5 után már csak egy negyed volt hátra. A meccs legszerencsésebb találatával a taljánok ragadták magukhoz az előnyt, de egy szép akció végén Sanchez egalizált (6-6). Elképesztően kemény csata zajlott a vízben, 7-7-nél viszont ötméteresből majd egy távoli lövésből szerzett góllal már kettővel mentek az olaszok, amikor másfél perc volt hátra. Nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért a spanyolok, de már csak a szépítésre futotta.

Végeredmény: Olaszország-Spanyolország: 9-8

Az aranyéremért a montenegrói és a görög válogatott csapott össze. Óvatos játékkal kezdtek a felek, a gólcsendet a negyed közepén a görögök törték meg Kolomvos találatával. Egy centerezés után szinte azonnal jött Perkovic válasza (1-1). Taktikusan és koncentráltan pólóztak a hellének és az első nyolc perc után 3-2-re vezettek.

A második negyedben sem változott a játék képe, állandósult Zerdevasék vezetése, a gyors labdajáratásokat nem tudták lekövetni a délszlávok, és a nagyszünetre négygólos hátrányba kerültek (3-7).

A fordulás után ott folytatták a montenegróiak ahol abbahagyták, rá sem lehetett ismerni az első két napban látott kombinatív, erőtől duzzadó játékukra. Miközben a túloldalon minden bejött (6-11).

Az utolsó negyed előtt az volt a kérdés, hogy érkezik -e az a bizonyos utolsó szalmaszál. Erre hamar választ kaptunk, nem. Továbbra is kedvetlenül, pontatlanul és hitehagyottan játszottak a montenegróiak. A görög válogatott teljesen megérdemelte nyerte a Világliga európai selejtezőjének debreceni döntőjét.

Végeredmény: Montenegró-Görögország: 7-12

 

Korábban:

Hatodik helyen végzett a magyar válogatott Debrecenben

Szerbia 9-7-re verte az Európa-bajnoki címvédő nemzeti csapatunkat.

Kiütéses horvát győzelemmel kezdődött a férfi vízilabda Világliga európai selejtezőjének zárónapja a Debreceni Sportuszodában. A 7. helyért lejátszott meccsen nem született meglepetés, a riói olimpián ezüstérmes horvátok villámrajtot vettek, és az első negyed után már 4-0-ra, a szünetben pedig 8-1-re vezettek. A folytatásban sem változott a játék képe, Fatovicék félgőzzel játszva is hozták a kötelezőt, megszerezve a hetedik helyet, ami ettől függetlenül nagy csalódás számukra, hiszen egyértelműen a legjobb négybe kerülés volt a céljuk.

Végeredmény: Horvátország-Franciaország: 17-5

A következő meccsen már az 5. hely volt a tét, melyért a magyar és a szerb csapat szállt vízbe. Manhercz Krisztián kihagyott ötméterese után Dusko Pijetlovic és Viktor Rasovic is betalált (0-2). Märcz Tamás szövetségi kapitány időkérését követően Hosnyánszky Norbert elemi erővel bombázott az egykoron Debrecenben pólózó Branislav Mitrovic kapujába (1-2).

A második negyed elején újabb büntetőt lőhettünk, de sajnos ez is kimaradt, ezúttal Hosnyánszky hibázott. Több szerb kapufa és Nagy Viktor védés után sikerült az egyenlítés, Sedlmayer Tamás egalizált, sőt Jansik Szilárd remekül helyezett lövésével először vezetett a magyar csapat (3-2). Drasovic emberelőnyből szerezte a szerbek harmadik gólját, majd 0.8 másodperccel a sípszó előtt Dusko Pijetlovic ismét az olimpiai bajnoki címvédőt juttatta előnyhöz (3-4).

Nem hagytuk meglépni az ellenfelet, a harmadik negyed elején Angyal Dániel zsinórban kétszer is betalált a szünetben kapust cserélő szerbeknek (5-4). Drasovic lövésével nem tudott mit kezdeni Nagy Viktor, így a záró negyed előtt semmi sem dőlt el (5-5).

Fokozódtak az izgalmak, Manhercz, Dedovic majd Nagy Ádám pillanatai következtek. Négy és fél perccel a vége előtt 7-6 ide! A végét viszont nagyon megnyomták a szerbek, a szolnoki Filipovic kétszer, a rutinos Prlainovic pedig egyszer mattolta a magyar kapust, a mieinknek így be kellett érnie a hatodik hellyel.  

Végeredmény: Magyarország-Szerbia: 7-9

 

 

 

 

 Cikk nyomtatása