Debrecenben is elindul az Úszó Nemzet Program

2021. 09. 08. (szerda) 23.20

A Magyar Úszó Szövetség jóvoltából szeptember 13-án négy helyszínen (Tokaj, Mór, Debrecen, Budapest XXII. kerület) megkezdődik az Úszó Nemzet Program.

A Debreceni Sportuszodában sajtónyilvános szülői tájékoztatón ismertették a részleteket. Becsky András a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy tesztjelleggel elkezdődik városunkban is az úszásoktatási program.

Az eseményen Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is részt vett, aki hangsúlyozta, hogy a négyéves program koncepcióját már korábban elkezdték kidolgozni, melyben óvodás és általános iskolás gyermekek vehetnek majd részt. Az ingyenes programban különlegesen képzett, magas tudással rendelkező oktatók fogják tanítani a gyermekeket. Wladár Sándor hozzátette, hogy szeretnék elkerülni a tragédiákat, melyek a gyermekekhez és a nyílt vízhez kapcsolódnak, amellett, hogy az úszásnak számos egészségügyi előnye is van.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere megköszönte, hogy Debrecen is csatlakozhat a programhoz, hozzátéve, hogy a városvezetés eleve fontosnak tartja, hogy minél több gyerek és felnőtt sportoljon. Az pedig külön öröm, ha sikeres sportolókat is ki tudunk nevelni-fejezte be gondolatait Balázs Ákos.  

Az Úszó Nemzet Programmal szemben szigorú elvárás az úszásoktatás tanrendbe való illeszthetősége, függetlenül az iskolai intézmények földrajzi elhelyezkedésétől. Az úszásoktatási program hároméves keretében, összesen 108 tanítási órában, (36 óra/tanítási év) heti egy alkalommal vesznek részt a tanulók. Az oktatási tananyag 9 szintvizsgát tartalmaz (5+2+2 bontásban az évek alatt), amelynek a végére a tanulók képesek lesznek 100 métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, és otthonosan, biztonságosan mozogni a mélyvízben.

Az Úszó Nemzet Program első üteme közel 3000 gyermeket, 73 intézményt és a vonzáskörzetekkel együtt 28 települést érint. Debrecenben hét óvoda nagycsoportosai és hét iskola első osztályosai – meghaladva a 900 főt - kezdik meg az úszásoktatást a program keretében Debreceni Sportuszodában.

 

Fotó: Kiss Annamarie

 Cikk nyomtatása