Döntetlen a görög-horvát rangadón

2022. 06. 22. (szerda) 06.46

Japán férfi vízilabda-válogatottja végig vezetett, a németek kis híján borsot törtek az orruk alá, míg Görögország hiába érezhette magát sokáig lépéselőnyben, a horvátok a végén akár a győzelmet is megszerezhették volna.

A Debreceni Sportuszodában a hölgyekhez hasonlóan az uraknál is a „B” jelű kvartett verseng a csoportgyőzelemért – amely egyben egy pihenőnapot is jelent, hiszen az első helyezett csapatoknak nem kell játszaniuk a nyolc közé jutásért, hanem egyből a negyeddöntőben folytatják. Kedden délután az egyik, ha nem a legizgalmasabb versenynap következett, mivel két roppant szorosnak ígérkező találkozót láthatott a szépszámú közönség.

A férfiak B-csoportjában az erőviszonyok előzetesen kiegyensúlyozottnak tűntek. Mivel az utóbbi időben azonban a japánok és a németek sem értek el kiemelkedő eredményt, azt feltételezhettük, hogy a kvartett harmadik helyéért csatázhatnak majd, míg az egyértelműen a világelitbe tartozó görögök, valamint horvátok közötti rangadó a csoportelsőségről dönthet.

Már a Debreceni Sportuszoda környékén parkoló autók száma alapján is gondolhattuk, hogy nem lesz egy átlagos nap a mai, erre pedig a férfi pólósok nem is cáfoltak rá. Elsőként 18 órától Németország és Japán legjobbjai ugrottak medencébe, akiket a közönség hatalmas ovációval fogadott.

Némi ismerkedés után az előző vb-t 11. helyen záró ázsiaik meglepetésre négygólos előnyre tettek szert, a 2019-es világbajnokságot a 8. pozícióban záró Németország pedig a hátrányából az első negyed végéig csupán egy gólt tudott faragni (2–5). A második etapot hiába kezdték jobban a germánok, Japán válogatottja ebben a játékrészben is egy találattal jobbnak bizonyult és vezetett továbbra is magabiztosan (4–8). Bár idő még bőven volt hátra, a fordulás után nem sokkal a német zászlóba burkolózott család már bosszankodva fogta a fejét, ugyanis Japán már 11–4-re vezetett. Az európai gárda nem véletlenül kért időt, a rövid megbeszélés pedig a harmadik negyedben még nem, de a záró felvonásban meghozta hatását. Az utolsó nyolc percben száznyolcvan fokos fordulatot vett a mérkőzés, ugyanis a nagy előny birtokában Japán teljesen kiengedett, míg Németország teljesítménye feljavult. Az utolsó percek kimondottan izgalmasra sikeredett, hiszen a németek egy gólra zárkóztak, de az egyenlítés már nem jött össze számukra. Japán tehát 12–11-es arányú győzelmével megtette az első lépést a továbbjutás felé, amelyre még azért a németeknek is lehet némi esélyük, amennyiben a végén mutatott játékkal rukkolnak elő a következő meccseken.

A helyszínen a közönséget a LED-falakon különböző animációkkal szórakoztatták, ezzel is emelve a világesemény rangját. A nézők már az első mérkőzésen is folyamatosan együtt éltek a játékkal, egy-egy gólt tapsviharral jutalmaztak. A nap fénypontjára, a görög–horvát csatára pedig még többen gyűltek össze, így a hangulatra semmiképp sem lehetett panasz.

A görögök úgy tértek vissza Debrecenbe, hogy tavaly januárban ugyanitt nyerték meg a világligát, a döntőben könnyedén legyőzve Montenegró legjobbjait. A hellének ráadásul jelenleg a világ legerősebb csapatának számítanak, de az utóbbi években megfiatalított, előző vb-n bronzérmes horvátokat sem lehetett leírni.

A világranglistán jelenleg negyedik Horvátország egy kapufával indított, melyből megindulva a görögök szerezték meg a vezetést. Szomszédaink emberfórból nem tudtak egyenlíteni, de nem sokkal később egy bombaerős akciógóllal mégis egalizáltak. A hellének aztán csodálatosan járatták a labdát, amit még az első etapban közelről, távolról és még éles szögből, oldalról is a kapuba juttattak (4–1). A második felvonás kezdetekor a görögök lövése a kapufán csattant, mivel egy védő az utolsó pillanatban beleért. A horvát védelem hatékonysága kulcsfontosságúnak bizonyult, ugyanis kizárólag így tudott csapatuk zárkózni. Ebben a játékrészben egyértelműen Horvátország akarata érvényesült, és több szépségdíjas találattal a félidő előtt kiegyenlítettek (5–5).

A második játékrész elején a kapusok hatalmas védésekkel hívták fel magukra a figyelmet, így közel négy percen át a hálók meg se zördültek. Egy görög találat után dél-nyugati szomszédaink időkérés mellett döntöttek, és mindezt tették jól, ugyanis hamarosan egyenlítettek. Azonban a hellének lépéselőnyüket kihasználva a negyed végén 7–6-ra módosították az állást. A záró etapban mindkét oldalon sok volt a blokk, éppen ezért több percig az eredmény sem változott. A görög mester ugyan magához hívta csapatát, aztán mégis Horvátország egalizált. A kék-fehérek hiába jutottak ismét előnyhöz, de a kockások hatalmasat küzdve újfent egyenlítettek, az utolsó minutumban pedig már egyik fél sem talált kapuba, így 8–8-cal zárult a rangadó.

A vízilabda kedvelőinek a jelenlét a szerdai játéknapon is ajánlott, ugyanis a hölgyek csoportkörében az Argentína–Dél-Afrika találkozó után 19.30 órától a címvédő USA a szintén jó formában lévő Hollandiával csap össze.

Vizes vb, Debrecen. Férfi vízilabda B-csoport

Németország–Japán 11–12 (2–5, 2–3, 1–3, 6–1)

Görögország–Horvátország 8–8 (4–1, 1–4, 2–1, 1–2)

 

Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltCikk nyomtatása